fetisuri, fantezii si pervesiuni sexuale explicate de experti in viata de cuplu

Fetisuri, fantezii si pervesiuni: Toate explicate de experti in viata de cuplu

S-ar putea sa nu recunoastem asta, dar cei mai multi dintre noi avem un lucru pe care il dorim in dormitor. Ce sunt pervesiunile si fetisurile si de ce este normal sa le avem afli in acest articol.

Toti avem fanteziile noastre. Nimic in neregula cu asta! S-ar putea sa nu recunoastem acest lucru sau s-ar putea sa nu stim inca, dar cei mai multi dintre noi avem un lucru special pe care il dorim cu adevarat in dormitor. Sau, pentru unii dintre noi, sunt cateva lucruri diferite pe care le dorim simultan.

„Pervesiuni sexuale” si „fetis” sunt termeni care au devenit obisnuiti in lexicul timpurilor noastre. Adesea, acesti termeni sunt folositi pentru jocuri sexuale neobisnuite, dar exista cateva distinctii importante care le separa pe cele doua. In acest articol, vom discuta despre ce sunt pervesiunile sexuale si fetisurile, de ce este absolut normal sa le avem si care sunt cele mai comune si populare din intreaga lume.

Este normal sa avem pervesiuni sexuale ?

In ciuda faptului ca multor oameni le place sa faca sex pervers, “pervesiunea sexuala” este un termen larg care este adesea inteles gresit si stigmatizat. Chiar si acum, nu este neobisnuit ca oamenii sa asocieze pervesiunea sexuala cu durerea sau abuzul si violenta domestica - partial din cauza modului in care este descrise pervesiunile in mass-media. Dar aceste conceptii gresite au si o istorie mult mai profunda.

Multa vreme, pervesiuni sexuale comune precum sadismul, voyeurismul si exhibitionismul au fost toate considerate boli mintale, conform Manualului de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mintale (DSM). In zilele noastre, chiar daca atitudinile in legatura cu acestea s-au schimbat, un stigmat precis a ramas.

Ce ar trebui sa constientizam cu totii este ca pervesiunea sexuala nu este o tulburare mentala sau o scuza pentru un comportament abuziv. A fi pervers este un comportament sexual care are radacini in consimtamant si inseamna multe lucruri diferite pentru multi oameni diferiti. In cele din urma, totusi, sa te bucuri de lucruri perverse nu inseamna ca e ceva in neregula cu tine, cu viata ta sexuala sau cu emotiile tale.

Pervesiunea sexuala este o practica, un concept sau orice se indeparteaza de calea sexuala „normala” sau asteptata.

Acest termen este folosit pentru a descrie „lucruri care prezinta o curiozitate si un interes sexual special pentru cineva, in special acele lucruri, comportamente sau practici care sunt in afara comportamentului sexual normativ”, explica terapeut sexual Kyle Zrenchik, Ph.D., LMFT, ACS si director al clinicii ALL IN Therapy Clinic din Minneapolis.

Ce este o pervesiune sexuala?

Pervesiunea sexuala este un termen care cuprinde toate interesele sexuale „alternative” – practic orice se afla in afara formelor de activitate sexuala mai comune, curente. Cel mai proeminent, acesta include toate aspectele BDSM (sclavie si disciplina, dominatie si supunere, sadism si masochism), dar include, de asemenea, sexul de grup, cockolding si multe altele.

Dupa iti poti imagina, ceea ce este considerat „pervers” si „in afara normei” poate varia in functie de individ. Se bazeaza in primul rand pe generatia, cultura si religia ta. De exemplu, bunica ta ar putea considera ca jucariile sexuale sunt o forma de pervesiune, in timp acestea ar putea fi considerate plictisitoare pentru nepotii ei din generatia Z.

Ce este un fetis?

Un fetis este o cerinta foarte specifica, fie bazata pe psihologie, fie pe senzatie, care este necesara pentru excitarea si placerea sexuala a unui individ. Fetisurile pot implica obiecte neinsufletite (cum ar fi tocuri inalte, ciorapi) sau materiale specifice (cum ar fi piele, matase sau vinil). Ele pot fi, de asemenea, concentrate pe anumite parti ale corpului (cum ar fi picioarele sau sanii) sau chiar anumite tipuri de parteneri sau comportamente.

Multi oameni au niste comportamente usoare fetisiste - un fund voluptuos, de exemplu, este in prezent o parte a corpului fetisata in mod popular - dar un adevarat fetis este atunci cand un obiect sau un comportament este necesar pentru excitarea sexuala. De obicei, un fetisist nu ar putea experimenta excitatia sexuala fara ea.

Care este diferenta dintre perversiune sexuala si fetis?

Pervesiunea este un termen larg folosit pentru a descrie orice numar de activitati sexuale, fantezii sau dorinte care exista in afara expresiilor „conventionale” ale sexualitatii adulte. Insa nu este intotdeauna clar ce este „conventional”, deoarece poate varia in mare masura de la persoana la persoana, iar ceea ce poate fi tabu pentru o persoana, poate parea normal pentru alta.

Oamenii presupun adesea ca o pervesiune este o activitate sexuala in mod inerent - sau ca o pervesiune este un preludiu care duce la sex. Dar pentru multi oameni, pervesiunea este o experienta erotica in sine. De exemplu, un cuplu caruia ii place sclavia prin folosirea de accesorii BDSM poate alege sa se bucure de legaturile ornamentate precum catuse ca o sansa de a se lega, de a se conecta cu corpurile lor si de a intra intr-o stare de spirit meditativa, creativa, mai degraba decat sa aiba o experienta sexuala.

Avand in vedere acest lucru, pervesiunea sexuala este mai bine inteleasa ca o experienta erotica sau senzuala care stimuleaza mental, emotional, fizic si/sau sexual.

„Pervesiunea sexuala este ceva pe care cineva poate sau nu include in comportamentul lor sexual ca o modalitate de a spori placerea si experienta subiectiva. Un fetis este ceva care defineste in primul rand si este inextricabil legat de comportamentul sexual al cuiva”, spune terapeutul sexual Kyle Zrenchik.

Daca o pervesiune sexuala este o actiune, un act sexual, un comportament sau chiar o dinamica intre perteneri, in schimb un fetis este de obicei concentrat pe un obiect sau o parte a corpului.

Fetisurile sunt adesea atotcuprinzatoare si punctul central al vietii erotice a unei persoane. O persoana cu un fetis al picioarelor, de exemplu, nu ar obtine o placere suplimentara doar prin atingerea, linsul sau vedea picioarele in timpul sexului; in schimb, ar putea dori sa interactioneze sexual doar cu picioarele, cu excluderea altor lucruri. De asemenea este posibil sa nu se angajeze deloc in niciun act de penetrare, dar totusi vor obtine satisfactia sexuala din actul de a interactiona cu picioarele.

Cum iti dai seama daca este pervesiune sau fetis?

In afara sexului, cuvantul „fetis” este, de asemenea, folosit pentru a descrie un tip de obiect caruia ii confera puteri magice si asa poti sa te gandesti la el referitor la sex. Pentru unii oameni anumite obiecte sau parti ale corpului sunt atragatoare din punct de vedere sexual pentru ei si acestea detin putere asupra lor intr-un mod care iese din „obisnuit”.

De multe ori, pervesiunile sexuale se suprapun cu fetisurile, dar ceea ce le separa pe cele doua depinde daca comportamentul sau elementul este necesar pentru excitarea sexuala.

Pervesiunile sexuale sunt mai mult despre explorare si varietate, in timp ce un fetis este o necesitate sexuala.

In zilele noastre, pervesiunea este folosita pentru a condimenta lucrurile in relatie. Prin cresterea excitatiei sexuale, pervesiunea poate fi folosita si pentru a spori intimitatea experientei. Multe cupluri nu au nevoie de acest tip de comportament pentru a se bucura de sex, dar pervesiunile sexuale pot creste conexiunea care este deja prezenta. De exemplu, o persoana careia ii place sa-si loveasca partenerul in timpul actului sexual poate folosind accesorii bondage precum un bici, paleta sau cravasa pentru a face acest lucru. Nu este neaparat lovitura in sine sau obiectul folosit care creste entuziasmul, ci mai degraba bucuria de a le folosi impreuna cu partenerul lor. Acelasi cuplu poate incorpora o masca sau o cagula ca o forma de privare senzoriala si poate primi acelasi fel de satisfactie.

Pervesiunile sexuale sunt folosite pentru a imbunatati sexul, dar nu este o necesitate. Un fetisist, pe de alta parte, poate avea intotdeauna nevoie ca interesul sau sa fie inclus in jocul sexual pentru a fi excitat in mod adecvat.

Terapeutul sexual Aliyah Moore, Ph.D., este de parere ca poti face diferenta intre pervesiune si fetis raspunzandu-ti la aceste trei simple intrebari:

  1. Sunt excitate de un lucru sau de o actiune?
  2. Trebuie sa fiu direct implicat pentru a fi excitat?
  3. Ma pot bucura de auto-satisfacere fara ca acesta sa fie prezent?

Daca raspunsul la intrebarea 2 este DA si intrebarea 3 este NU, atunci ai un fetis. Pe de alta parte, daca ai raspuns cu NU la intrebarea 2 si cu DA la intrebarea 3 atunci aceasta este o pervesiune.

Cum sa explorezi in cuplu pervesiunile sexuale intr-un mod sigur

Indiferent de nivelul de experienta sau de interesul pe care il ai in ceea ce priveste pervesiunile sexuale, este important sa nici un participat la experienta sa nu se simta rusinat. 

Inainte de a explora orice pervesiune, este important sa intelegi ca fiecare vine cu riscuri – atat fizice, cat si emotionale. O parte din a incerca ceva pervers inseamna sa te educi pe tine si pe partenerul tau (… sau partenerii tai, daca este cazul) cu privire la siguranta, risc, consimtamant si comunicare inainte si dupa experienta. 

Mai presus de toate, cel mai important este sa pastrati comunicarea deschisa cu partenerul atunci cand vine vorba de sex pervers. Exista posibilitatea ca lucrurile sa mearga prost daca toate partile nu sunt complet lipsite de inhibitii si sincere una cu cealalta.

Care sunt cele mai comune pervesiuni si fetisuri?

Exista o multime de pervesiuni si fetisuri pe care le-am putea avea in dormitor si nu numai. Intr-adevar, imaginatia noastra este singura limita.

In general, multe pervesiuni si fetisuri incep sa devina fantezii comune traite de majoritatea populatiei, iar tabuul din jurul acestor diverse forme de sexualitate incepe sa se destrame. De exemplu, cercetarile efectuate de psihologul social Justin Lehmiller, Ph.D., in cadrul unui studiu american prin intermediul Institutului Kinsey, au descoperit ca sexul cu mai multi parteneri, cum ar fi grupurile in trei sau orgiile, au fost dorite de 95% dintre barbati si 87% dintre femei. Pe aceeasi linie, fanteziile BDSM au fost comune la 93% dintre barbati si 96% dintre femei.

In timp ce fanteziile nu se desfasoara intotdeauna in realitate, acest studiu arata ca nu este nimic anormal in ceea ce priveste dorintele perverse si ca mult mai multa lume doreste sa experimenteze o forma sau alta de pervesiune.

Mai jos, expertii in terapie sexuala si viata de cuplu prezinta 5 dintre cele mai comune pervesiuni sexuale, subliniind de ce cineva ar putea crede ca este interesant si impartasind sfaturi pentru aceste experimente sexuale:

1. BDSM

Acesta este un acronim obisnuit care inseamna Bondage, Disciple, Sadism, Masochism (tradus: robie, disciplina/dominare, supunere/sadism si masochism). Toate aceste pervesiuni depind de jocul de putere, adica de schimbul erotic si voluntar de putere. BDSM inseamna ca o parte isi exercita dominatia asupra celeilalte intr-o intalnire reciproc consensuala, convenita in prealabil si satisfacatoare.

Sub umbrela BDSM exista mai multe fantezii si jocuri diferite. BDSM-ul a fost larg raspandit de multi ani, dar cand au aparut cartile si filmele populare „50 Shades of Grey” oamenii si-au deschis cu adevarat ochii si mintea asupra BDSM-ului si catre outfituri si lenjerie erotica.

sesiune bondage BDSM cu accesorii erotice sensero

In mod normal, intr-o experienta BDSM exista un acord prealabil intre doua (sau mai multe) parti si relatia provine de obicei dintr-una dintre aceste trei ramuri:

B/D (Robie si disciplina)

Aici este vorba despre placerea de a fi legat/fixat – acest lucru se poate face pe mai multe niveluri si cu diferite obiecte precum catuse, franghii, sfori sau curele.

D/S (Dominanta si supunere) 

Aici gasim relatia Stapana - Sclav / Supus. Este o relatie care provine dintr-un joc de rol mental – adesea despre ierarhie sau statut social – in care o parte o domina pe cealalta.

S/M (Sadism sau masochism)

Aici este nevoie ca o persoana sa fie incantata provocand durere partenerului sau si ca persoana care o primeste sa se bucure de durere provocata. S/M duce D/S la un alt nivel si nu este vorba doar despre jocul de rol dintre Stapana si Supus, ci si despre durerea fizica.

Asigurati-va ca traiti aceste fantezii doar cu cineva in care aveti incredere totala si ca v-ati exprimat limitele inainte de a incepe. Nu in ultimul rand, este absolut necesar sa aveti un cuvant sigur!

2. Role play - Jocul de rol

Jocul de rol este o fantezie obisnuita care implica sa te prefaci ca esti altcineva decat cine esti cu adevarat.

Exista o multime de motive pentru care cineva ar putea dori sa incerce jocul de rol – pentru unii oameni, este la fel de simplu ca dorinta de a incerca ceva nou si de a infuza putin entuziasm in viata lor sexuala.

De exemplu, poate tu si partenerul tau ai avut vreodata fantezia sa interpretezi un rol de asistenta sexy sau sa fii o scolarita neascultatoare? RolePlay inseamna sa incerci diferite roluri si sa traiesti o fantezie obraznica. RolePlay va ofera, de asemenea, o oportunitate fantastica de a va juca cu costume sexy. Si nu, nu vei fi niciodata prea batran pentru a juca astfel de roluri. Trebuie doar sa iti folosesti imaginatia pentru ca sunt nenumarate scenarii care pot fi transpuse intr-o fantezie. Pentru a gasi inspiratie, ia in considerare personaje din carti, filme sau propriile fantezii.

3. Dresuri si/sau colanti

Aceasta fantezie este marcata de interesul pentru ca un partener sa poarte dresuri sau colanti in timp ce se angajeaza in activitate sexuala. Daca descoperi ca deseori partenerul tau iti cere sa poarti ciorapi sau tu insuti simti o dorinta puternica de a le purta in timpul sexului, s-ar putea sa ai un fetis pentru dresuri sau colanti sau o fantezie. Merita sa explorezi cumparand colanti sau lenjerie crotchless special facute pentru sex.

4. Dirty Talk - A vorbi murdar

A vorbi murdar este exact ceea ce suna: folosirea unui limbaj sugestiv sau explicit in timpul sexului pentru a spori senzatia si entuziasmul. Aceasta ar putea fi pervesiunea ta daca iti place sa folosesti cuvinte pentru a te simti puternica in timpul sexului.

5. Exhibitionism / Voyeurism

Aceste doua pervesiuni sexuale merg adesea mana in mana, exhibitistii se bucura de a fi urmariti in situatii erotice, iar voyerii bucurandu-se de asistare. O modalitate obisnuita de a te juca cu exhibitionismul si voyeurismul in cuplu este masturbarea reciproca, sexul public (dar discret!) sau poate uitandu-va in oglinda cand faceti sex.